SPAMfighter: elk seizoen z’n eigen spam

Amsterdam, 19 juli 2010 - Uit onderzoek van SPAMfighter, leverancier van onder andere antispamoplossingen en antivirussoftware, blijkt dat spamonderwerpen aan actualiteit of seizoenen verbonden zijn. Eerder signaleerde het bedrijf al dat veel spammers inhaakten op populaire onderwerpen, zoals de iPad en het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Nu blijkt het zomerseizoen ook zo z'n eigen aantrekkingskracht te hebben op spammers wereldwijd.

SPAMfighter signaleerde de afgelopen weken een grote toename in spamberichten met de volgende onderwerpen.

  • Spam met reisaanbiedingen: verwijzingen naar reisaanbiedingen en populaire reisbestemmingen in de onderwerpregel van e-mails moeten lezers die nog geen vakantie hebben geboekt, ertoe verleiden het bericht te openen. Ontvangers van deze berichten worden vervolgens uitgenodigd om een website te bezoeken met exclusieve reisaanbiedingen of om zich via een link af te melden voor de toegestuurde informatie.
  • Spam over afvallen: deze e-mails bevatten links met informatie over hoe je in korte tijd veel kilo's aan gewicht kunt verliezen.
  • Spam over universiteiten: deze berichten lijken zich te richten op jongeren die zich in de zomerperiode oriënteren op een vervolgopleiding. De berichten verwijzen in de onderwerpregel naar bekende Amerikaanse universiteiten, zoals Harvard en Princeton. In de berichten staan aanbiedingen om snel en goedkoop een universitair diploma te behalen.
  • Spam met vacatures: dit type spam is met name in Duitsland populair en richt zich op jongeren die op zoek zijn naar een vakantiebaantje.

 

Spamberichten met deze onderwerpen komen in de rest van het jaar nauwelijks voor. Uit gegevens van 2008 en 2009 blijkt echter dat in de maanden juni, juli en augustus bijna twintig procent van alle spam betrekking had op deze zomerse thema's. Bovendien bleken spammers vorig jaar opvallend actief in de vakantiemaand juli. In 2009 werden alleen in de maanden mei en november meer spamberichten verstuurd. Ook dit jaar verwacht SPAMfighter weer een toename van het aantal spamberichten in de maand juli.

"Veel mensen laten zich nog steeds makkelijk verleiden door de onderwerpen van spamberichten. Dit geldt zeker als deze aansluiten op hun interesses, zoals aanbieidingen voor lastminutevakanties", zegt Martin Thorborg, medeoprichter van SPAMfighter. "Ook voor deze berichten geldt: al is het aanbod nog zo goed, ga er niet op in als je de afzender niet kent."

» SPAMfighter - 19-07-2010

3 eenvoudige stappen om de drivers op uw Windows-PC bij te werkenSlow PC? Optimize your Slow PC with SLOW-PCfighter!E-mail vol met ongewenste e-mailberichten? Gratis Spamfilter!

Dear Reader

We are happy to see you are reading our IT Security News.

We do believe, that the foundation for a good work environment starts with fast, secure and high performing computers. If you agree, then you should take a look at our Business Solutions to Spam Filter & Antivirus for even the latest version of Exchange Servers - your colleagues will appreciate it!

Go back to previous page
Volgende