Een op de drie ziet af van ochtendkoffie als hij of zij maar geen spam meer krijgt

SPAMfighter-onderzoek: irritatie over spam in mailbox bereikt hoogtepunt

 

Amsterdam, 21 september 2009 ? Mensen ergeren zich groen en geel aan spamberichten. Hoe en in welke mate heeft SPAMfighter uitgezocht in een enquête onder 525 computergebruikers. Conclusie: een op de drie ondervraagden ziet af van zijn geliefde kop koffie in de ochtend als er dan maar geen spam meer in de inbox zit. Nog een grote verrassing: 69 procent van de respondenten opent, ondanks veel waarschuwingen, toch minimaal één keer een spammail.

Wie kent ze niet, aanbiedingen voor sekspillen, gezondheids- en dieetproducten, reizen, en schimmige financiële producten en phishing-pogingen? Ongewilde advertenties hiervoor maken het grootste deel van de spambulk uit. Alarmerend aan het SPAMfighter-onderzoek is, dat 69 procent van de ondervraagden toegeeft één keer een spammail te hebben geopend, al dan niet per ongeluk. Daarna doet 46,2 procent van deze respondenten het nooit weer. 32,9 procent geeft echter toe gemiddeld een keer per maand een spammail te openen, 14,2 procent gemiddeld een keer per week en 7,2 procent elke dag.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de irritatie over spammails nog nooit zo groot is geweest. Iets meer dan vijftig procent vindt het storend dat ongevraagde reclame tijd kost, meer dan 45 procent ergert zich eraan dat het nooit ophoudt, 28 procent is bang dat spam de computer kan infecteren en meer dan twintig procent irriteert zich aan de vaak pornografische of seksuele inhoud. Als we computergebruikers vragen naar hun gevoelens als ze bezig zijn met het wissen van spam, komen alle emoties voorbij. Ze voelen zich gefrustreerd (55,6 procent), woedend (50,5 procent), bezorgd (12,9 procent), minder productief (11,7 procent) en gestrest (6,7 procent). Slechts 8,7 procent laat ongevraagde spamberichten koud.

Een andere opvallende conclusie van het onderzoek van SPAMfighter is, dat veel mensen hun spammails nog met de hand selecteren en wissen. Daarbij verdoen ze dagelijks veel tijd. Meer dan een kwart (26,3 procent) verspilt hier elke dag vijf tot tien minuten aan en 12,2 procent zelfs meer dan tien minuten. Van de ondervraagden is 41,7 procent maximaal vijf minuten per dag kwijt aan het wissen van spammails. Om hoeveel berichten gaat het dan per dag? Vijf procent van de ondervraagden krijgt honderd of meer spamberichten per dag binnen en 10,2 procent tussen de 51 en honderd. De gebruiker moet deze tussen de 'bonafide' e-mails uit de inbox vissen, met het gevaar dat soms ook een gewone e-mail wordt gewist.

SPAMfighter vroeg wat een respondent wil inleveren in ruil voor het stoppen van de stroom spammails. 42,7 procent noemt de middagsnack of chocoladereep, 28,6 procent kiest voor het kopje koffie 's ochtends.

» SPAMfighter - 21-09-2009

3 eenvoudige stappen om de drivers op uw Windows-PC bij te werkenSlow PC? Optimize your Slow PC with SLOW-PCfighter!E-mail vol met ongewenste e-mailberichten? Gratis Spamfilter!

Dear Reader

We are happy to see you are reading our IT Security News.

We do believe, that the foundation for a good work environment starts with fast, secure and high performing computers. If you agree, then you should take a look at our Business Solutions to Spam Filter & Antivirus for even the latest version of Exchange Servers - your colleagues will appreciate it!

Go back to previous page
Volgende