Vælg sprog:

Generelle spørgsmål og svar om Spam

Hvad er spam?
Spam er uopfordrede mails eller nyhedsgruppe-indlæg, typisk med reklamer for et eller andet produkt eller service.

Hvem opfandt spam?
Spam er ikke et nyt fænomen på nettet. Faktisk blev det i 1994 "opfundet" af 2 amerikanske advokater Canter and Siegel, der tjente penge på skaffe folk et Greencard.
Selve ordet spam kommer fra den amerikanske fødevarekoncern Hormel, som fremstiller et "kødprodukt", der minder om skinke. Ordet spam blev senere udødeliggjort af de engelske komikere Monty Python som sang sangen: Spam spam lovely spam. Hvem der har kædet de uopfordrede mails sammen med skinkeproduktet vides ikke.
Siden Canter and Siegel introducerede verden for spam, er det gået rigtig stærkt, og spam er blevet en plage verden over. De fleste spam-mails kommer fra USA, men lande som Korea, Rusland og Kina er kommet godt med.

Hvilke typer af spam er der?
Der er adskillige, men her er dem du ser mest:
Den mest almindelige type spam er en mail med en opfordring til at købe et eller andet produkt eller serviceydelse.
Typisk fyldt med ord som Free, Viagra, loan, sex etc. I USA regner man med, at folk i år vil få et sted mellem 500 - 1.000 stk. om dagen af den slags, og vi skal ikke tro, at vi i den henseende er langt bagud i Danmark desværre.
Så er der Nigeria-brevene. Det er smarte forretningsfolk, der prøver at bilde dig ind, at de er brændt inde med en masse penge, som kun du kan hjælpe dem med at få ud i den frie vestlige verden. Du skal så sende dem dine sparepenge for, at de kan åbne en konto, som pengene kan indsættes på. I starten var det, og deraf navnet Nigeria-breve, typisk mails fra Nigeria, men nu kommer de fra hele verden og i alle afskygninger. Der er praktisk taget ikke det land i verden, der ikke har en diktator, der lige er død, og en enke eller anden slægtning, der har brug for netop din hjælp til at få millionerne sikkert ud af landet.
Faktisk har Nigeria-breve eksisteret i mere end 20 år, de er blot blevet sendt til folk pr. brev, men med nettet er det blevet noget billigere at narre folk. Og hvor underligt det end lyder, er der hver dag folk, der hopper på limpinden og sender alle deres sparepenge til de flinke mennesker, der selvfølgelig aldrig sender en krone retur.
Slutteligt har vi de såkaldte Phishing-mails. Ideen er, at du lige pludselig får en mail fra din bank etc. med en advarsel om, at du meget hurtigt skal skifte dit password på din pc-bank, da der muligvis er en person, der har fået fingrene i din konto. Du trykker så på linket og opdager ikke, at du kommer ind på en fuldstændig perfekt kopi af din banks website.Her opgiver du brugernavn og kodeord, du kommer ind og får lov til at ændre oplysningerne, og banken kvitterer med, at nu er alt i orden. Du har -som du sikkert har gættet ikke besøgt din banks hjemmeside, men nogle frække tyves i stedet. De har nu dit brugernavn og kodeord til din bank, og de lænser på ingen tid din konto for alt, hvad du ejer.
Der er mange varianter af Phishing, men typisk er det banken, kreditkortselskabet etc., der lige pludselig "skriver til dig".

Hvorfor får jeg så meget spam?
Spamming er en meget billig form for marketing. At sende spam til millioner af mennesker koster ganske få kroner. Desværre er der nogle mennesker, der faktisk køber nogle af de produkter, spammerne tilbyder, og derfor bliver spammerne ved i det uendelige. Derfor er det MEGET VIGTIG, at du aldrig køber noget af det, spammerne tilbyder. Hvis du i en spam-mail finder et produktsom du vil have, skal du i stedet finde og købe det et andet sted på nettet.

Hvad kan jeg gøre for at fjerne virus?
SPAMfighter er, som du nok har fundet ud af, et rigtig godt værktøj til at fjerne spam mails med. Har du brug for et virus filter, skulle du prøve VIRUSfighter som også er lavet af os.

Kan jeg afmelde mig spam-mails?
Det er meget ofte, at der i spam-mails er mulighed for at afmelde sig deres liste. DET SKAL MAN BARE ALDRIG GØRE! Ved at afmelde sig på en spam-mail, fortæller man ved sin reaktion at éns email-adresse bliver brugt, og den bliver dermed pludselig meget mere værd for spammerne. Det betyder, at antallet af spam-mails stiger drastisk; så lad være med det.
Hvis du ikke selv har bedt om at få en mail, skal du heller ikke selv melde fra. Og omvendt, hvis du selv har bedt om at modtage et nyhedsbrev, skal du - i stedet for bare at blokere det - melde dig fra, når du ikke længere vil modtage det.

Hvis jeg ikke giver min e-mail adresse til andre, kan jeg så undgå spam?
Det er en meget udbredt myte. Selvfølgelig vil det virke på kort sigt, men på lang sigt vil spammerne få fat i din adresse på den ene eller anden måde. Du skal bare skrive en besked i en gæstebog eller i en nyhedsgruppe, købe et produkt online eller abonnere på et nyhedsbrev og så er din adressee n af de 15 millioner adresser, man kan købe på nettet for under 1.000 kr.

Hvordan får spammerne fat i min e-mail adresse?
Spammerne har mange måder at få fat i din adresse på, og det eneste man kan være sikker på, er at de får den før eller siden.

Et godt råd til dig hvis du ikke vil have sendt endnu mere spam:
Lad være med at åbne spam-mails og husk at slå læserude/indholdsrude fra, så kun de mails, du virkelig vil se, bliver vist. Billederne i spam-mails er typisk lavet sådan, at spammerne kan se at de bliver åbnet, og det betyder, at du vil få meget mere spam.
For at slå læserude/indholdsrude fra:
Outlook Express: Klik på Vis > Layout > Fjern "hakket" ved "Vis indholdsrude".
Outlook Express 6.0 har en "læs alle mails som almindelig tekst" mulighed. Det er et godt alternativ til at slå læserude/indholdsrude fra.
Outlook 2000/XP: Klik Vis > læserude/indholdsrude.
Outlook 2003: Klik Vis> læserude/indholdsrude > Fra.

Hvordan får jeg support hjælp hurtigt?
Hvis du køber den kommercielle version af SPAMfighter, altså SPAMfighter Pro, vil du få adgang til vores Premium Support. Det betyder at vi tilstræber at svare på dine spørgsmål samme dag.
For at købe SPAMfighter Pro, følg dette link. Vores support kontakter du her: Support Team.

Download Gratis SPAMfighter

Start download til Windows