Välj språk:
SPAMfighter

Nigeriabrev (bedrägeri 419)

<strong>Är du trött på att få din inkorg fylld av Nigeriabrev och andra bedrägeriförsök?</strong>

Är du trött på att få din inkorg fylld av Nigeriabrev och andra bedrägeriförsök?

Tillvägagångsättet är för det mesta detsamma i alla typer av Nigeriabrev. Du får ett e-postmeddelande från en person i Afrika som lovar dig en stor summa pengar mot att du hjälper honom med en tjänst. Men du måste först föra över pengar till honom innan du får ta del av din vinst. I slutändan ser offret inte röken av några pengar och bedragaren är som bortblåst. Om du har tur klarar du dig kanske med att ha blivit av med en summa pengar, men det finns människor som råkat riktigt illa ut efter att ha stämt möte med bedragarna. Här nedan följer ett typiskt exempel på inledningen av ett Nigeriabrev:

"Jag kontaktar dig för att be om hjälp med att frigöra en stor summa pengar (ofta flera miljoner dollar) som på grund av ett dödsfall hos min klient nu har låsts så att jag inte kommer åt dem. Om du vill hjälpa mig med detta så får du en del av summan som tack för hjälpen..."

Men haken är att för att få loss pengarna måste du själv först sätta över en summa pengar till avsändaren. Den förväntade transaktionen dyker förstås aldrig upp och bedragaren hör aldrig mer av sig - förrän nästa Nigeriabrev landar i inkorgen.

Nigeriabrev, eller bedrägeri 419 som de också kallas, kan vara utformade på olika vis men grundidén är alltid densamma. Breven kan till exempel berätta om diktaturen i de länder som avsändarna bor i eller innehålla andra uppmaningar för att spela på samvetet så att vi känner att vi gör en god gärning och dessutom tjänar en hacka som bonus.

Det har också funnits fall där offren ombetts att personligen möta upp bedragarna i deras hemländer för att ta emot pengarna, vilket inneburit att de tillfångatagits och hållts som gisslan tills en stor lösensumma överlämnats. Det har även förekommit mord på människor som involverat sig i nigeriabedrägerierna och hoppats på att tjäna snabba pengar.

Efter Saddam Husseins gripande i Irak skickades det ut spammejl som påstods komma från hans döttrar som ville ha hjälp med att komma åt pappans förmögenhet. Återigen samma tillvägagångssätt men en annorlunda infallsvinkel. Många hade hört talas om att Saddam Hussein smugglat ut stora summor pengar från landet så det var naturligtvis ett smart drag att låta breven handla om just detta. Kanske var det några som gick på tricket.

En annan typ av e-postbedrägeri är alla lotteritävlingar som skickas ut där mottagaren påstås ha vunnit i ett internationellt lotteri baserat på sin mejladress. Vanligtvis står det att kontoret som håller i lotteritävlingen ligger i Europa men telefonnumret dit du ska ringa för att få din vinst har extremt hög taxa. Det finns förstås ingen vinst att hämta ut och den som förlorar på tricket är du.

Det finns tyvärr många exempel på bedrägerier som når våra e-brevlådor via skräppostutskick. Alla har de samma syfte - att komma åt våra pengar. Så se upp för denna typ av spam för det kan bli kostsamt om du går i fällan. Blir du erbjuden en stor summa pengar rakt ur luften så finns det förmodligen en hake. Använd sunt förnuft och tänk på att ingenting är gratis.

SPAMfighter filtrerar bort Nigeriabrev och andra typer av bedrägeribrev

SPAMfighter är ett kostnadsfritt verktyg för Microsoft Outlook, Outlook Express, Windows Mail och Thunderbird som automatiskt filtrerar bort irriterande skräppost. Installera SPAMfighter redan idag och bli av med din oönskade skräppost för gott.


Ladda ner nu!

Spamfighter spam skräppost verktyg filter Bayesian outlook e-mail epost e-post community anti-spam stoppa skräppost filter

SPAMfighter fungerar med
Windows 8 & 10 Compatible

och
Windows 7,
Windows Vista,
Windows XP

Vi är också stolta över att vara

Microsoft Gold Certified Partner

Intel Software Partner

OPSWAT Certified Partner