Välj språk:

Phishingbedrägerier

Det råder inga tvivel om att begreppet "phishing" (nätfiske) är en form av bedrägeri, även om det är ett av de nyare begreppen. Metoden försöker få oss att lämna ut lösenord eller kontonummer i tron att vi är på säkra webbsidor. Tekniskt sett är det ett välgjort bedrägeri som utnyttjar det faktum att vi litar på stora kända företag.

Phishing går ut på att lura innehavaren av exempelvis ett bankkonto att delge sina kreditkortsnummer, lösenord eller annan känslig information. Med hjälp av falska webbsidor som ser ut exakt som sidorna som tillhör företaget, kompletta med logotyper och allt, försöker bedragarna locka till sig offrens information.

Olyckligtvis kommer det alltid att finnas brottslingar som försöker komma över det som rättmätligen är ditt och tyvärr har det skett en ökning i och med betalningen av varor och tjänster på Internet.

Var därför uppmärksam om du plötsligt får e-post som efterfrågar känslig information för i värsta fall kan det sluta med att ditt bankkonto töms. Det bästa sättet att undvika denna typ av bedrägeri är att helt enkelt inte öppna breven som lockar dig till de falska sidorna.

Phishing betraktas idag som ett så pass stort hot att storföretag som Microsoft, Visa och WholeSecurity har aviserat om att göra en gemensam ansträngning för att bekämpa problemet.

Undersökningar visar en stor ökning av antalet phishing- och andra skräppostbedrägerier de sista åren och målen är ofta finansiella, såsom banker, kreditkortsföretag etc.

Vad är då syftet med att lura människor till en falsk hemsida? Svaret är enkelt, detta är ett sätt att stjäla pengar genom att använda informationen som offren fyllt i, till exempel kreditkortsnummer eller lösenord till banker. I många fall görs bedrägeriet så snyggt att webbläsaren triggas till att visa den korrekta och förväntade webbadressen i ämnesraden. Det är därför mycket lätt att luras av denna typ bedrägerier.

I korthet är phishing en ny metod för bedrägerier på Internet. Du kan undvika att drabbas om du använder ett effektivt skräppostfilter.

Starta nedladdning för Windows

SPAMfighter skyddar mot försök till phishing, identitetsstölder och andra bedrägerier. Det fungerar såväl till din hemdator som kontorsdator, på vanliga PC och servrar. Ladda ner och prova SPAMfighter redan idag!