Velg språk:

FAQ - Om spam/søppelpost generelt

Hva er spam?
Spam er uoppfordret Eposteller nyhetsgruppe-innlegg, typisk med reklame for et eller annet produkt eller service.

Hvem oppfant spam?
Spam er ikke et nytt fenomen på Internettet. Faktisk ble det "oppfunnet" i 1994 av et amerikansk advokatfirma, Canterand Siegel,som tjente penger på å skaffe folk et Greencard.
Selve ordet spam kommer fra den amerikanske matvare produsenten Hormel, som framstiller et "kjøttprodukt" av kvernet kjøtt, som minner om skinke på boks. Ordet spam ble senere udødeliggjort av de engelske komikerne Monty Python som sang sangen: "Spam spam lovely spam". Hvem som har kjedet uoppfordret Epost sammen med kjøttproduktet vites ikke.
Siden Canter and Siegel introduserte spam for verden, har utviklingen gått utrolig fort, og spam eller søppelpost har blitt en plage over hele verden. De fleste spam-mails kommer fra USA, men land som Korea, Russland og Kina gjør seg også sterkt gjeldende.

Hvilke typer av spam finnes det?
Det er atskillige, men her er de du ser oftest:
Den mest vanlige typen spam eller søppelpost er en Epost med en oppfordring tilå kjøpe et eller annet produkt eller service.
Typisk fylt med ord som Free, Viagra, loan, sex etc. I USA regner man med at folk i år vil få et sted mellom 500 - 1.000 stk. om dagen av den typen, og vi skal ikke tro at vi er langt etter i den henseende i Norge heller, dessverre.
Så er det Nigeria-brevene. Det er smarte forretningsfolk som prøver å innbille deg at de sitter med en masse penger som kun du kan hjelpe dem med å få ut i den frie vestlige verden. Du skal så sende dem sparepengene dine for at de kan åpne en konto som pengene kan settes inn på.I starten var det, og derav navnet Nigeria-brev, typisk Epost fra Nigeria, men nå kommer de fra hele verden og i alle avskygninger. Der er praktisk talt ikke det land i verden som ikke har en diktator som nettopp er død, og en enke eller annen slektning som har bruk for nettopp din hjelp til å få millionene sikkert ut av landet.
Faktisk har Nigeria-brev eksistert i mer enn 20 år, de er bare blitt sendt til folk pr. brev, men med Internettet er det blitt litt billigere å lure folk. Og hvor rart det enn høres ut, så er det hver dag folk som går på limpinnen og sender alle sparepengene sine til de snille menneskene,som selvfølgelig aldri sender en krone retur.
Til slutt har vi de såkalte Phishing-mails. Ideen bak dem er at du plutselig får en Epost fra banken din el.l. med en advarsel om at du hurtigst mulig skal skifte ut passordet på nettbanken din, da det muligens er en person som har fått ulovlig adgang til din konto. Du klikker så på lenken og oppdager ikke at du kommer inn på en fullstendig perfekt kopi av siden til banken din. Her oppgir du brukernavn og kodeord, du kommer inn og får lov til å endre opplysningene, og banken kvitterer med at nå er alti orden. Du har -som du sikkert har gjettet, ikke besøkt hjemmesiden til banken din, men hjemmesiden til noen frekke tyver i stedet. Nå har de både brukernavn og kodeord til banken din, og i løpet av kort tid lenser de kontoen din for alt du eier og har.
Det er mange varianter av Phishing, men typisk er det banken, kredittkortselskapet etc., som plutselig "skriver til deg".

Hva gjør myndigheter og politikere?
I Danmark gjør de faktisk temmelig mye, og særlig forbrukerombudet gjør en glimrende innsats. Det er også derfor at du meget sjelden ser en søppelpost fra Danmark. Og de gangene det har skjedd, har de pågjeldende virksomhetene blitt ilagt bot. I Norge kan du som privat person klage til forbrukerombudet, det er forbudt å sende søppelpost til private. I USA er det vedtatt en lov som forbyr mange forskjellige typer av spam, bl.a. erotisk etc. Men andre typer og metoder er godkjente, og derfor kommer utrolig mye (ca. 60 %) av verdens spam fra USA. De typene spam som så er forbudt i USA, blir nå bare avsendt fra Russland, Korea eller et annet sted i verden hvor det ikke er noen lovgivning mot spam.
For å demme opp for problemet blir det i flere og flere land vedtatt lovgivning mot spam, EU har bl.a. laget noen regler, men så lenge det bare er ett land i verden som ikke gjør noe med problemet, vil spam fortsatt eksistere. Og for den saks skyld vil spam kunne sendes fra en boreplattform i Nordsjøen eller en satelitt i kretsløp, og hvilke regler gjelder der?
Så med andre ord blir det gjort mye fra myndighetenes side over hele verden, men det har ikke og vil aldri ha en merkbar effekt. De lovlydige virksomhetene vil nok som vanlig overholde loven, mens desom er litt tvilsomme vil fortsette så lenge det er penger i det, og det er dessverre masser av penger å tjene på spam.

Hva kan jeg gjøre for å fjerne virus?
SPAMfighter er, som du nok har funnet ut, et riktig godt verktøy til å fjernesøppelpost med. Har du bruk for et virusfilter, skulle du prøve VIRUSfighter Pro som også er utviklet av oss.

Kan jeg avmelde meg spam-mails?
Svært ofte står det i spam-mails at det er mulig å avmelde seg fra deres liste. DET SKAL MAN BARE ALDRI GjØRE! Ved å avmelde seg på en spam-mail forteller man ved sin reaksjon at ens Epostadresse blir brukt, og dermed blir den plutselig mye mer verdt for spammerne. Det betyr at antallet spam-mails stiger drastisk, så la være med det.
Hvis du ikke selv har bedt om å få en Epost, skal du heller ikke selv avmelde deg. Og omvendt, hvis du selv har bedt om å motta et nyhetsbrev, skal du - i stedet for bare å blokkere det - avmelde deg, når du ikke lenger vil motta det. Du kan lese mer om mailingliste håndtering ved å følge denne lenka.

Hvis jeg ikke gir Epost adressen min til andre, kan jeg så unngå spam?
Det er en utbredt myte. Selvfølgelig vil det virke på kort sikt, men på lang sikt vil spammerne få tak i adressen din på den ene eller andre måten. Du trenger bare å skrive en beskjed i en gjestebok eller i en nyhetsgruppe, kjøpe et produkt on line eller abonnere på et nyhetsbrev, og så er plutselig din adresse en av de 15 millioner adressene som man kan kjøpe på Internettet for under 1.000 kr.

Hvordan får spammerne tak i E postadressen min?
Spammerne har mange måter å få tak i adressen din på, og det eneste man kan være sikker på er at de får den før eller siden.

Et godt råd til deg hvis du ikke vil ha tilsendt enda mer søppelpost/spam:
La være med å åpne spam-mails og husk å slå meldingsvindu/innholdsvindu fra, så kun de Epostene du virkelig vil se blir vist. Bildene i spam-mails er typisk laget slik at spammerne kan se at de blir åpnet, og det betyr at du vil få mye mer spam.
For å slå tekstvindu/innholdsvindu fra:
Outlook Express: Klikk på Vis > Layout > Fjern "merket" ved "Vis tekstvindu".
Outlook Express 6.0 har en "les allE-post som vanlig tekst" mulighet. Det er et godt alternativ tilå slå tekstvindu/innholdsvindu fra.
Outlook 2000/XP: Klikk Vis > tekstvindu/innholdsvindu .
Outlook 2003: Klikk Vis> tekstvindu/innholdsvindu > Fra.

Hvordan får jeg supporthjelp raskt?
Hvis du kjøper den kommersielle versjonen av SPAMfighter, altså SPAMfighter Pro, vil du få adgang til vår Premium Support. Det betyr at vi tilstreber å svare på spørsmålene dine samme dag.
For å kjøpe SPAMfighter Pro, følg denne lenka. Vår support kontakter du her: Support Team.

Last ned SPAMfighter gratis!

Last ned for Windows