Välj språk:

Vanliga frågor om skräppost

Vad är skräppost/spam?
Skräppost, eller spam som det också kallas, är ovälkomna e-postmeddelanden som ofta gör reklam för en produkt eller tjänst. Läs mer om Spam här.

Vem kom på idén att börja skicka ut skräppost?
Skräppost är inte ett nytt fenomen utan sträcker sig så långt tillbaka som till 70-talet när Internet var känt som Arpanätet. Redan då fanns tekniken att skicka massmeddelanden till flera e-postadresser samtidigt, men det var först 1994 som det första kända kommersiella skräppostmeddelandet skickades ut. Läs mer om Spam här.

Vilka olika typer av skräppost finns det?
Den vanligaste kategorin av skräppost gör reklam för produkter eller tjänster. Dessa meddelanden innehåller ofta speciella ord som ska fånga vår uppmärksamhet, till exempel Free, Viagra, Sex, etc.
En annan typ av skräppost är de så kallade Nigeriabreven som skickas ut av sluga affärsmän för att få kontakt med godtrogna västerlänningar. Dessa brev kom från början från Nigera, därav namnet, men kommer idag från hela världen i olika utföranden. Nigeriabreven har existerat i över 20 år och från början skickades de med vanlig post. Det kan förefalla konstigt men vissa människor går trots allt på tricket och skickar över sina pengar till dessa bedragare som de uppfattat som ärliga och vänliga. Men så snart pengarna är översatta hör de inte ett ord mer och den stora summa pengar som de blev lovade ser de aldrig röken av. Läs mer om Nigeriabrev här.
En annan kategori kallas för Phishing-meddelanden. Phishing (nätfiske) är ett bedrägeri som går ut på att du får ett mejl som ser ut att komma från din bank där du ombeds att ändra ditt lösenord till Internetbanken eftersom någon lyckats ta sig in på ditt konto. I meddelandet finns en länk som går till en exakt kopia av din banks webbsida där du ska uppge ditt användarnamn och lösenord för att logga in. Utan att veta att du är på en falsk sida kan du logga in och ändra ditt lösenord och få upp vad som verkar vara en helt legitim bekräftelse på att ditt lösenord nu är ändrat och att allt är ok. Bedragarna som manövrerar den falska sidan har nu ditt användarnamn och lösenord till din Internetbank där de kommer åt dina pengar. Det finns olika varianter på Phishingbrev men de vanligaste vill komma åt din bank, kreditkort eller företagsinformation. Läs mer om Phishing.

Varför får jag så mycket skräppost?
Skräppost är billig marknadsföring. Att skicka ut skräppost till miljontals människor kostar mindre än en dollar och tyvärr köper en del varorna eller tjänsterna. Så länge det finns köpare kommer utskicken av spam att fortsätta. För varje köp som görs via spam kommer mängden att öka så du gör klokast i att inte stödja denna marknadsföringsmetod om du vill slippa spam. Skulle du trots allt vara intresserad av någon produkt så titta runt på andra ställen och köp den i så fall där. Då sponsrar du inte skräppostutskicken.

Hur kan jag skydda mig mot virus?
SPAMfighter är det bästa verktyget för att filtrera bort din oönskade skräppost, men om du behöver ett effektivt virusskydd så rekommenderar vi vårt antivirusprogram VIRUSfighter.

Upphör utskicken om jag klickar på "sluta prenumerera" i meddelandena?
Gör ALDRIG detta! Det används som ett sätt att validera e-postadresser. Om du klickar på länken och svarar på meddelandet så vet avsändaren att adressen används. I vissa fall räcker det med att öppna meddelandet för att adressen ska valideras vilket innebär att du kommer få mer skräppost. Om du inte har börjat prenumerera på något så ska du inte heller avsluta prenumerationen på det. Har du däremot valt att börja prenumerera på t.ex. ett nyhetsbrev och vill avsluta prenumerationen så gör det på rätt sätt istället för att blockera breven.

Om jag inte ger ut min e-postadress, kan jag då undvika att få skräppost?
Denna strategi fungerar i det korta loppet men sett över en längre period får de som skickar ut skräppost tag i din adress ändå. Det krävs bara ett meddelande i en gästbok, ett inlägg i en nyhetsgrupp, ett köp på nätet eller en prenumeration på ett nyhetsbrev för att din adress ska säljas vidare. För mindre än 700 kronor kan du i dagsläget köpa 15 miljoner e-postadresser.

Hur får de som skickar skräppost tag på min adress?
Det finns flera sätt att få tag på din e-postadress.

Hur slipper jag en ökad mängd skräppost?
Öppna aldrig ett skräppostmeddelande! Stäng av förhandsgranskningen av din e-post så att enbart de meddelande du väljer att öppna öppnas. Bilderna som finns i skräpposten är ofta gjorda på ett sådant sätt att den som har skickat meddelandet kan se om du har tittat på bilden. Öppnar du meddelandet så visar du således att din adress används av någon som läser mejlen, vilket resulterar i mer skräppost. Gör på följande sätt för att stänga av förhandsgranskningen:
Outlook Express: Klicka på "Visa" -> "Layout" och ta bort bocken vid "Visa förhandsgranskning". Outlook Express 6.0 erbjuder valet att "Läs alla meddelanden som vanlig text".
Outlook 2000/XP: Klicka på "Visa" -> "Automatisk förhandsgranskning".
Outlook 2003: Klicka på "Visa" -> "Läsfönster" -> "Av".

Hur får jag snabb support?
Om du använder betalversionen SPAMfighter Pro har du tillgång till premiumsupport, vilket innebär att vi svarar på dina frågor inom 24 timmar. För att köpa SPAMfighter Pro, klicka här. För supportfrågor, klicka här.

Ladda ner SPAMfighter gratis!

Starta nedladdning för Windows